Hoe werken de borsten van vrouwen en waarom spelen ze een rol bij seksualiteit?

Het vaak gebruikte woord ‘borst’ heeft een hele hoop bijnamen en het zijn er te veel om op te noemen. Als we praten over een borstkas dan hebben we het meestal over het mannelijke lichaamsdeel terwijl als we praten over borsten dan gaat het weer over het vrouwelijke lichaamsdeel. De bortsen van de vrouw zijn een multifunctioneel lichaamsdeel. Naast dat de borsten het pasgeboren kind een aantal maanden borstvoeding moeten geven heeft het ook nog een andere functie. Zo is de borst, en met name de tepel, een van de belangrijkste erogene zones van een vrouw. In tegenstelling tot de mannelijke tepel die zo goed als geen functie lijkt te hebben.

Hoe zit de borst in elkaar?

Borsten bestaan voor het grootste deel uit vetweefsel. Daarentegen moet er ook borstvoeding gegeven kunnen worden en daar heb je natuurlijk melkklieren voor nodig, deze zitten op de borstspieren. Het is vanzelfsprekend dat wanneer het vetweefsel groter wordt de borst ook groter zal zijn. In de pubertijd beginnen bij iedere meisje de borsten zich langzaam te ontwikkelen.

De borsten ontwikkelen zich door hormonen en vormen uiteindelijk het secundaire geslachtsdeel van een vrouw. Het primaire geslachtsdeel van een vrouw is natuurlijk de vagina. Alhoewel mannen ook borsten hebben worden deze niet beïnvloed door hormonen en ontwikkelen ze zich ook niet. De groei van de borsten bij vrouwen gebeurt in twee delen. Eerst wordt het vetweefsel groter en vervolgens zullen de melkklieren zich vanzelf ook ontwikkelen.

Zoals we weten is de borst opgebouwd uit vetweefsel en melkklieren. Daarnaast zitten er ook bloed- en lymfevaten in de borst evenals bindweefsel. Verder heb je nog de ‘spence wat een uitloper is van het borstweefsel dat uitloop richting de oksel. Dit alles bij elkaar zorgt voor de stevige structuur van de borst.

Hoe werkt de melkklier?

Elke borst is opgebouwd uit een aantal melkklieren. Dit zijn eigenlijk een systeem dat opgebouwd is uit blaasjes. In deze blaasjes bevinden zich de cellen die de melk produceren. Een gemiddelde borst beschikt over 10 tot 25 melkklieren met elk hun eigen melkkanaal. Alle kanalen monden zich uit bij één punt en dat is de tepel.

De gevoeligheid van de tepel

Elke borst bevat een tepel met daaromheen een tepelhof. De kleur van de tepelhof kan verschillen van heel donkerbruin tot licht roze.In dit tepelhof zitten nog een aantal klieren zoals de talgklieren. Deze talgklieren zijn vaak de ronde bultjes rondom de tepel. In de tepel zelf vinden we de bloedvaten en een aantal zenuwuiteinden die onder andere nodig zijn voor de borstvoeding. De zenuwuiteinden kunnen ook worden gebruikt bij het teweegbrengen van gevoelens van een seksuele aard. De meeste tepels zien er een beetje opgezwollen uit terwijl deze verstijven bij aanraking of als het koud is. De ene borst kan soms gevoeliger zijn dan de ander. De tepels van mannen kunnen ook heel gevoelig zijn maar meestal niet in een seksuele vorm.

De functie van de borsten

De voornaamste functie van de borsten is toch wel het geven van borstvoeding. Dit gebeurt in de periode dat je kind is geboren totdat jullie besluiten te stoppen met de borstvoeding. Ook hebben de borsten een functie met betrekking tot de menstruatiecyclus dat het klierweefsel toeneemt na de eisprong. Dit gebeurt ten aanzien van een potentiële zwangerschap en er zal dan meer bloed naar de borsten stromen. Dit wil namelijk voorkomen dat vrouwen tijdens zwangerschap of menstruatie pijn krijgen aan de borsten. Zodra er een bevruchting heeft plaatsgevonden gaan ook de melkklieren zich verder ontwikkelen. Tijdens een latere fase in de zwangerschap gaan de betreffende cellen zich richten op het afscheiden van melk.

Als de borstvoeding wordt aangemaakt vloeit de moedermelk vanuit de melkklieren langs de melkkanalen die uitmonden op de tepels. De baby stimuleert dit door aan de tepel te zuigen. Dit proces wordt op gang gebracht door de hormoon oxytocine. Het wil zelfs wel eens voorkomen dat de aanmaak van het melk spontaan op gang wordt gezet wanneer de baby begint te huilen. De melk wordt dan opgeslagen in de melkklieren.

Ouderdom brengt lichamelijke veranderingen met zich mee

Naarmate mensen ouder worden begint de structuur van de borst langzaam te veranderen. De borsten van een jonge vrouw zijn voornamelijk opgebouwd uit bindweefsel waardoor de borsten meestal stevig en elastisch zijn. Wanneer je ouder begint te worden zal de structuur van het bindweefsel verslappen en zullen de borsten meer gaan hangen. Ook in de overgang wordt de productie van het hormoon oestrogeen verminderd met als gevolg dat het vetweefsel en de vetklieren verslappen. Hierdoor zullen de borsten naarmate je ouder wordt meer gaan hangen en verslappen.

Problemen met betrekking tot de borst

Het kan zo zijn dat je borsten een bepaalde aandoening hebben waarvan de bekendste en tevens ook te gevaarlijkste borstkanker is. Deze aandoening komt dan ook vooral voor bij vrouwen. Mannen kunnen incidenteel ook met borstkanker in aanraking komen maar meestal staat daar tegenover dat zij te maken kunnen krijgen met prostaatkanker. Ook bestaat er een vorm van kanker aan de tepel die de ‘ziekte van Paget’ wordt genoemd. 

Daarnaast zijn er natuurlijk ook aangeboren afwijkingen zoals een ingetrokken tepel of een of meerdere extra tepels. Deze aandoening wordt polythelie genoemd en komt zelden voor. Bovendien kan er ook sprake zijn van chronisch ontstekingen rond de borst(en). Bij de zwangerschap kan het zo zijn dat de borsten op gaan zwellen. Er is nog een ander veelvoorkomend probleem en dat is dat men tijdens het geven van de borstvoeding tepelkloven tegenkomt. De tepelkloven kunnen met behulp van een zalfje het probleem eenvoudig oplossen.

 

Lees alle blogs